Brödets historia

Brödet började sin livshistoria genom att man började blanda vatten och krossade sädeskorn till en smet som man lagade på stenhäll över glöd. Detta var en utveckling av gröten man åt och detta blev det första brödet, det ojästa plattbrödet.

En tid senare upptäckte man att överbliven smet eller deg som stått ett par dagar började bubbla, en jäsningsprocess satte igång av godartade mjölksyre- och ättisksyrebakterier. Och detta blev uppkomsten av surdeg.

Jästen som används till att få brödet att jäsa började produceras 300 år före Kristus och var då en biprodukt vid öltillverkning. Men först på 1900-talet kom den jäst vi känner till idag.

När människor blev mindre beroende av bröd för att överleva under början av 1900-talet sjönk brödkonsumtionen. Under denna tid tillkom även industrierna och brödtillverkning blev nu en process som skulle gå snabbt.

Idag blir det allt mer efterfrågat med bröd som går tillbaka till det naturliga. Det ska gärna vad surdeg, utan tillsatt socker och med nyttigare mjölsorter än bara vete.