Surdegsbröd

Vill man göra surdegsbröd så är det både tidskrävande och svårt. Så stålsätt dig till att du kanske misslyckas första gången.

Vill man ha nästan egetbakat surgdegsbröd men lite lättare så finns det mjölmix som är surdeg och surdegsjäst att köpa på mataffären. Mjölmixen är supergod och får fram den där surdegssmaken. Har inte testat surdegsjästen än så den kan jag inte uttala mig om.

Hur gör man då sitt eget surdegsbröd? 

Grundsurdeg

Du får räkna med att det kommer att ta tid. Först börjar du med att göra en grundsurdeg.

Dag 1: Blanda 2 msk vatten och 1 msk mjöl (kan göras med tex grovt rågmjöl men även andra sorter beroede på vilken typ av surdegsbröd du vill ha i slutändan) i en glasburk. Locket ska vara lite löst. Låt det sedan stå varmt i rumstemperatur. Ovanpå ett kylskåp brukar den trivas då det tenderar att vara lite varmare där.

Dag 2: Rör om en gång i degen.

Dag 3: Rör ner 1 msk mjöl och lägg på locket och låt det stå igen.

Dag 4: Rör ner 2 msk grovt rågmjöl och 2 msk vatten (ca 30 grader. Lägg återigen på locket och låt den stå. Efter ca 8 timmar bör din surdegsgrund börja bubbla men det kan även ta lite längre tid.

 

Dag 5: Har din surdegsgrund blivit bubblig och skummig nu kan du börja baka. Har den däremot inte börjat bubbla än så låt den stå ytterligare 8 timmar och mata därefter degen på nytt med mjöl och vatten, 2 msk vardera som på dag 4.

Vad innebär att mata degen: Börja med att hälla bort lite av surdegsgrunden och rör sedan ner mjöl och ljummet vatten. Därefter får degen stå i 8 timmar och när den bubblar kan du använda den igen.

Surdeg

När du har fått till din surdegsgrund så den bubblar och doftar syrligt kan du börja med att baka surdegsbröd. Första steget är att göra en surdeg av surdegsgrunden.

Börja med att blanda surdegsgrunden med 1 dl mjöl och 1 dl vatten. Nu ska det börja bubbla igen. Täck över degen med plastfolie eller lock och låt den stå i rumstemperatur. Det kan ta 6-12 timmar innan den bubblar upp igen.

Nu kan du med fördel spara ca 2 msk av surdegen för att kunna använda det som surdegsgrund senare. Då kan du börja direkt på dag 5.

 

Surdegsbröd

Nu äntligen är det dags för att baka brödet. Börja med att blanda surdegen med 5 dl vatten, 1 tsk salt och 12-13 dl mjöl. Arbeta sedan degen länge, ca 10 minuter i den degblandare.

Täck över degen och låt jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar.

Nu kan du baka ut ditt bröd antingen i limpor eller småbröd efter vad du önskar. Låt jäsa ytterligare 1 timma.

Under tiden degen jäser kan du sätta in en plåt i ugnen på 250 grader. Lägg sedan brödet på den heta plåten, sänk temperaturen till 225 grader och grädda tills innertemperaturen är ca 96 grader. Ungefär 30 minuter för limpor.

Slutligen låt bröden svalna på galler och njut av ditt eget goda surdegsbröd!

Bjud på nybakt bröd på studentfirandet

När är då ett passande tillfälle att bjuda på nybakat surdegsbröd? Varför inte göra studenten oförglömlig med en härligt varm rykande fralla till champagnefrukosten?

Tänk er att inta ett gott glas champagne eller alkoholfritt med en fräsch frukostbulle på surdegsbröd. Lite härlig ost, tomat och sallad på är allt som behövs!

Få har hunnit få i sig en ordentlig frukost på studentmorgonen innan de hastat iväg till det gemensamma firandet, så är det hos er de håller frukosten är det en utmärkt idé att bjuda studenterna på lite frallor så att de står sig under dagen.

Sen kan alla studenter dra iväg och fira ordentligt med utspring och flak-tur hela dagen viftandes sina studentplakat över hela staden!